Ons dorp... bestaande uit vijf kernen
Burgh-Haamstede is met 12 kilometer Noordzeestrand, een ongeschonden kustlandschap met unieke brede duinen. Daarachter de natuurgebieden en de domaniale bossen, waar in een oase van rust de levendige dorpjes Burgh, Haamstede, Westenschouwen en Nieuw-Haamstede achter verscholen liggen. Aan de Zuidkust van Burgh-Haamstede ligt de kern Burghsluis met haar haven, aan de boorden van de Oosterschelde. Kortom een kleurig palet in een decor van weleer, maar dan in een eigentijdse variant.
​
Door de recreatie die na 1953 ontwikkeld is, zijn deze kernen aanzienlijk veranderd. Er was grote vraag naar verblijfsmogelijkheden. Er zijn vele goede mogelijkheden om hier te slapen. Aandacht voor de jonge generatie en de ouderen is van belang.
Haamstede
Haamstede is gelegen aan de voet van de verstoven duinzandgronden met vanuit het verre verleden een kasteel met bos, een kerk en enige huizen. Hieromheen zijn de Noordstraat en Weststraat gevormd met in het zuidwesten de open kleigronden.
Burgh
Burgh is een oude burcht, ontstaan in de tijd van de Noormannen. Net als Haamstede tussen de verstoven duinzandgronden en de open landbouwgronden gelegen. De kerk en de burcht zijn de belangrijke objecten, die in het oog vallen. De winkeltjes rond de kerk zijn van belang. Het oude kasteel Kraaijestein is een boerderij.
Westenschouwen
Westenschouwen is oorspronkelijk een oud vissersdorp dat verdween in zee. De huidige plaats waren boerderijen en een paar woningen, nu restaurants en een hotel. Een duinenrij verbind het dorp met het strand en de Noordzee. De sage van de zeemeermin leidde dit jaar 2018 tot een monument op de rotonde.
Burghsluis
Burghsluis heeft een haven in Haamstede en het dorp ’t oude sluusje is Burgh. Een restaurant en ’t Koepeltje zijn de belangrijkste openbare objecten.
Nieuw-Haamstede
Nieuw-Haamstede bestond oorspronkelijk uit twee boerderijen. De vuurtoren en het vliegveld vallen op. De noodwoningen uit 1953 vormen mede het dorp. Er is nog steeds een supermarkt. Een camping ontbreekt.
De vijf kernen van Burgh-Haamstede liggen verspreid in een afwisselend natuurgebied en hebben elk een eigen karakter, zowel wat de omgeving als wat de inborst van de bewoners aangaat. De aantrekkingskracht op toeristen is hierdoor erg verschillend. Het is nu de kunst om in de dorpsvisie die couleur locale te behouden en de meerwaarde te behalen uit de vervlechting van de afzonderlijke bijdragen in het totale toeristisch product. Oftewel
​
...eenheid in verscheidenheid...